Rodzice

Wege maluch, zdrowy maluch

zdrowy-maluch-o112578-347x525

Zdrowy maluch, czyli jaki? Ten poradnik powinien rozwiać wątpliwości wokół wegetariańskiego odżywiania małych dzieci. „Zdrowy maluch” to książka pod silnym patronatem Rzecznika Praw Dziecka oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Merytorycznego wsparcia udzielił prof. Janusz Księżyk.

Autorkami są dwie mamy związane z portalem wegemaluch.pl. Magda Sikoń jest jego założycielką, a Monika Skowron dietetykiem i redaktorką. Pomysł stworzenia poradnika dla wegetariańskich rodziców był bezpośrednią kontynuacją działalności portalu i promowania diety roślinnej w Polsce.

Chociaż coraz więcej jest w naszym kraju rodzin, które wyrzuciły ze swojego jadłospisu mięso, to wegetarianizm u dzieci wciąż traktowany jest z podejrzliwością. Nagle okazuje się, że wszyscy znajomi i dalsza rodzina są ekspertami w dziedzinie odżywiania i starają się przekonać wegerodziców, że robią krzywdę własnemu dziecku. Otóż, proszę państwa, nie robią.

Dzięki petycji zainicjowanej przez WegeMalucha nawet Instytut Żywienia i Żywności uznał, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest jak najbardziej zdrowa i odpowiednia w odżywianiu dzieci i młodzieży (i w związku z tym dopuszczona jako opcja żywieniowa w publicznych placówkach oświatowych). I tu dochodzimy do sedna – prawidłowo zbilansowana. To wyzwanie dla każdego rodzica czy opiekuna, dbającego o rozwój dziecka. W książkach dotyczących odżywiania niemowląt najczęściej podawane są jadłospisy z wykorzystaniem mięsa i produktów odzwierzęcych. Lekarze rodzinni niestety rzadko są specjalistami w zakresie dietetyki, a jeśli chodzi o wegetarianizm dzieci to ze świecą takich szukać. Wegerodzic przeszukuje więc internety, fora (dzięki Bogu za wegedzieciaka!), wymienia doświadczenia z innymi rodzicami, i … jakoś sobie radzi.

Teraz na szczęście może skorzystać z informacji zawartych w poradniku Zdrowy maluch. A znajdzie w nim:

  • roślinną piramidę żywienia,
  • opisy właściwości odżywczych poszczególnych warzyw i owoców, nasion, olejów, nabiału i przypraw,
  • przykładowe przepisy rozszerzające dietę dzieci w wieku od 6 do 12 miesięcy,
  • rozdział o bilansowaniu diety dziecka, jadłospis na dwa tygodnie – świetna ściąga dla tych, którzy już nie mają pomysłów, co ugotować,
  • schemat wprowadzania nowych produktów w pierwszym roku życia dziecka
  • oraz tabele wartości odżywczych i praktyczny indeks.

Wszystko ładnie wydane i okraszone smakowitymi zdjęciami wegepotraw. Czego chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby Zdrowy maluch został przeczytany nie tylko przez rodziców, ale także dietetyków układających przedszkolne i szkolne jadłospisy.

Zdrowy maluch. Poradnik żywieniowy dla rodziców – Magdalena Sikoń, Monika Skowron, Wydawnictwo Galaktyka, 2013

Źródło: ulicaekologiczna.pl